Torzsa Sándor Facebookon


Ferencvárosi blogok

Lokális demokrácia 2010

Négyes körzet


Ferencváros 4 evk nagyobb térképen való megjelenítése

200 éves Ferencváros

Torzsa, azaz rólam

Friss topikok

Legyenek Ferencvárosban is közösségi kertek!

 

2010.08.04. 11:21 | torzsa | 3 komment

Címkék: ferencváros ferenc tér közösségi kert foghíjtelek

Tegnap a Ferenc téren egy kutyát sétáltató hölggyel beszélgetve merült fel: miért nincsenek Ferencvárosban is közösségi kertek? Budapesten néhány kerületben már működik ilyen, de több európai nagyvárosban is sikeres kezdeményezésnek számít. Igaz, a IX. kerületben az elvhez hasonló kertgondozás működik a József Attila lakótelepen, de annak célja díszkertek létrehozása.

Közösségi kert, Melbourne

Mi is az a közösségi kert?

Leegyszerűsítve: városi konyhakert. Olyan kertek a városban, mondjuk egy foghíjtelken, amelyeket megkapnak a városban élők, vagy egy közösség, hogy haszonnövényekkel ültessék be és gondozzák. Előnye, hogy az üresen álló telkeket hasznosítja, közösséget teremt, friss zöldséget biztosít a városiaknak, sőt a kevésbé jómódú családokat kvázi keresetkiegészítéshez is jutatja. Külföldi példák alapján elmondható, hogy van közvetett hatása is: a környéken javul a közbiztonság (mivel sűrűbben van ott valaki hosszabb ideig). Meglepő, hogy az USA-ban a mezőgazdasági termények 15 százalékát ilyen módon termesztik meg.

 

Hol lehetne kialakítani ilyen közösségi kerteket Ferencvárosban?

Nyilván olyan talaj kell hozzá, ami nem szennyezett. Tehát nem hiszem, hogy az egykori gyárak helyére lehet ilyet tenni. De a Középső-Ferencvárosban futó tömb-rehabilitációs program keretében létrejött foghíjtelkek ideiglenesen hasznosíthatók lehetnének így. Ezeket az „árván” maradt telkeket kétféleképen lehet látni: vagy parkolót hoznak ezeken létre, vagy üresen állnak. Az utóbbi a legrosszabb, hisz sajnos előbb-utóbb megjelenik rajta a parlagfű, illetve elkezd megtelni szeméttel. Viszont ha közösségi kertek működének rajtuk, rendezettebb lenne a telek és az utca képe is.

Ezen kívül van néhány elhanyagolt növény kiültetésére alkalmas zöld területünk, illetve virágra váró köztéri virágosládánk. Talán azokat is meg lehetne így művelni.

Flemington Community Garden

Ha esetleg a belső telkek valamiért nem jöhetnek szóba, akkor célszerű Ferencváros külsőbb részén is szétnézni. Esetleg a lakótelep körüli kiserdőben, vagy a Külső-Mester utca, illetve Gyáli út mentén lehetne találni régóta parlagon heverő területeket….

Nyilván még sok kérdés nyitott. Szívesen venném, ha megosztanád velem a véleményed a témáról: torzsa.sandor@societas.hu

Ha részletesebben is érdekel a közösségi kert, akkor itt van néhány oldal, ahol utána tudsz olvasni:

Közösségi kert blog (magyar)
Közösségi kert wiki (angol)
A városi mezőgazdaság MRSC (angol)
Városi Mezőgazdaság: szakirodalom USDA (angol/pdf)
A városi tanya – könyvajánló (magyar)
Magyarországi példák: III. kerület (magyar); VII. kerület, Dob utca (magyar); XII. kerület (magyar); XV. kerület (magyar); Szeged (magyar)
Történelmi példa: A győzelem kertek enyhítették a válságot az USÁ-ban (magyar)

 

Ha tetszett a posztom, csatlakozz a Facebook csoportomhoz!.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr432197863

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne legyenek Ferencvárosban közösségi kertek! 2010.08.05. 15:13:45

Valami politikuspalánta kitalálta/hallotta/látta Hollandiában, hogy városban közösségi kerteket hoztak létre a lakók, és azt gondolja, hogy milyen jó is volna, ha a mi kis szerencsétlen kerületünkben is ez történne. Hát kedves Torzsa, nem lenne jó. &nb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kszabo 2010.08.04. 20:28:38

fradipálya, népliget :)

torzsa 2010.08.05. 11:03:49

@kszabo: :))))))))))))))

Igen akár, ha már a foci nem úgy megy mint régen... de a viccet félre téve, azon a környéken is lehetne....

torzsa 2010.08.05. 15:42:04

A blogot azért hoztam létre, hogy egy felvetést meg tudjunk beszélni. Nem gondolom, hogy az igazság nálam van, (szerintem senkinél sincs a bölcsek köve) de jót csak úgy lehet létrehozni ha egy közösség ki tudja vitatni.

A francstadt.blog.hu-on jelent meg egy válasz poszt a felvetéseimre. Teljesen természetes, hogy bemásolom:

Valami politikuspalánta kitalálta/hallotta/látta Hollandiában, hogy városban közösségi kerteket hoztak létre a lakók, és azt gondolja, hogy milyen jó is volna, ha a mi kis szerencsétlen kerületünkben is ez történne. Hát kedves Torzsa, nem lenne jó.

Hogy mire is gondolok:

1. Azok akik majd részt vesznek ebben a kis kommunisztikus szerencsétlenkedésben, egy pár hónap múlva elkezdik körbekeríteni a kis közösségi kerteket. Azt mondják, hogy ők dolgoznak rajta, az övék. Majd a kertek őrzését is meg próbálják megoldani, merthogy jönnek a cigányok. Vagyis önkéntes állandó paradicsomőrökké válnak.

2. Az egész kicsit olyan lesz, mint amikor a házak előtt mossák az emberek az autót. Apu vasárnap mackónadrágban és atlétában lecsoszog (papucs), jó habos vízzel 3, 14 órán keresztül mossa a verdát. Anyu szállítja neki a habosvizet, majd amikor a mosás kész, apu rágyújt, anyu pedig letörölgeti, kivixolja. Közben apu kommenteli, hogy Gizikém nem úgy kéne, mert rosszul csinálod, de persze ő már szuszog, segíteni degradál, a fontos munkát (a megfelelő habozás) már elvégezte.

3. Nem szép. Gondolj csak bele milyen lesz majd amikor felszántják a Ferenc teret, ahol ezt a remek ötletet hallotad

Most sajnos el kell mennem, de később válaszolok rá!
süti beállítások módosítása