Torzsa Sándor Facebookon


Ferencvárosi blogok

Lokális demokrácia 2010

Négyes körzet


Ferencváros 4 evk nagyobb térképen való megjelenítése

200 éves Ferencváros

Torzsa, azaz rólam

Friss topikok

Ferencváros filmjelenetekben II. - A napfény íze

 

2010.08.17. 09:36 | torzsa | Szólj hozzá!

Címkék: film ferencváros ferenc tér bokréta utca sonnenschein ház a napfény íze

A film, melynek több jelenete is a Sonnenschein-ház, azaz a Bokréta utca 15 szám előtt játszódik, a Sonnenschein család 20. századi történetét követi végig három nemzedéken keresztül. A család egykori otthona a közelmúltban újult meg, 300 millió forintból újította fel a főváros és a IX. kerületi önkormányzat.

A Bokréta utca 15. szám alatti épület átadási ünnepségén a film rendezője, Szabó István, és operatőre, Koltai Lajos is részt vett.

 

Szabó István az avatáson elmondta, a filmbéli Sonnenschein család otthonának külső felvételeihez a Sonnenschein-házat használták. A Bokréta utcában, egy akkor még üres telekről vették fel az épület homlokzatát. A belső felvételeket pedig nem messze, egy Liliom utcai épületben rögzítették.

Koltai Lajos operatőrnek tetszett a felújított ház, de hangsúlyozta, hogy az a "romlottság", ami a filmforgatásokon találkoztak, is szép volt.

Az 1870-ben épült Sonnenschein-ház felújítása előtt az utcai és a két udvari szárnyon összesen 33 lakás volt, az udvari szárnyakon egyszobásak, az utcai részen többszobásak. A felújítás során összesen 22 lakást alakítottak ki, ebből 17 egyszobás, 5 két- vagy többszobás, a földszinten, az utcafronton pedig két iroda található.

A filmcím a dédapa, Sonnenschein Áron által felfedezett gyógynövényből készült likőrre, a Napfényre utal.

Sonnenschein Áron egy vidéki kocsmáros, az általa kifejlesztett gyógynövényből készült ital, a Napfény íze nagy sikert arat a kocsmájában. Egy balesetben a szeszfőzde felrobban, Áron is meghal. Fia, Manó, mindössze a Napfény íze receptjét tartalmazó füzettel útnak indul, és Pestre érkezik, ahol hamarosan sikeres lesz, és saját szeszfőzdét nyithat. Itt tovább gyártja a Napfény ízét.

Két fia születik, akik közül Ignác sikeres jogász lesz. Jogi pályáján akadály jelent az idegen hangzású név, ezért testvérével és velük élő unokahúgával együtt egy magyar nevet vesz fel. Választásuk a Sors névre esik. A Monarchia bukása után megkeseredett ember lesz, majd pár évvel később meg is hal.

Ignác fia, Ádám, sikeres vívó lesz. Azonban ahhoz, hogy nemzetközi sikereket érhessen el, be kell lépnie a tiszti klubba. A klub feltételei szerint kikeresztelkedik, lemond zsidó vallásáról. A berlini olimpián a magyar csapat tagjaként olimpiai bajnok lesz. A zsidótörvények bevezetésekor nem hagyja el Magyarországot, bízva abban, hogy sikeres sportpályafutása miatt elkerüli az internálást. Hamarosan elfogják, és fiával együtt munkaszolgálatosként a frontra küldik. Az egyik magyar tábori őr felszólítására sem alázkodik meg, ezért meztelenül kikötözik, és jeges vízzel öntözik, míg meg nem fagy. Haláláig büszke volt elért eredményeire, az őrző tiszt által elvárt „Mocskos disznó vagyok” helyett azt ismételgeti, „Sors Ádám, magyar olimpiai bajnok”. Halálát végignézi fia, Iván is.

Iván nem tudja megbocsátani magának, hogy nem tudott segíteni haldokló apján, ezért a háború után beáll titkosrendőrnek, és részt vesz a tisztogatási akciókban. Elkötelezett híve a zsidók meghurcolásában részvevők kézre kerítésének. Amikor egyik felettesére, a koncentrációs tábort is megjárt jó barátjára kell terhelő adatokat összehoznia „cionista összeesküvés” vádja miatt, ellenszegül főnöke parancsának. A hatalomban csalódva, részt vesz az 1956-os forradalomban, ezért börtönbe zárják. Szabadulása után megtalálja szülei névváltoztatást igazoló papírjait, így ismét felveszi az ősi Sonnenschein nevet. Élete fő céljának most már azt érzi, hogy elmesélje családja tragikus sorsát.

A napfény íze, Szabó István három Európai Filmdíjjal jutalmazott filmje Ralph Fiennes főszereplésével, aki a nagyapát, az apát és a fiút is alakítja az 1999-es alkotásban.

 

Ha tetszett a posztom, csatlakozz a Facebook csoportomhoz!.

A bejegyzés trackback címe:

https://torzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr292221264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása